Hipertónia formája. Május Magas Vérnyomás Világnap – 3M: mérj, mozogj, monitorozz!

hipertónia formája
  1. Bene Orsolya, kardiológus A kezelés és a kivizsgálás szempontjából is fontos, hogy felderítsük a magasvérnyomás-betegség okát.
  2. Diéta magas vérnyomás esetén 2 evőkanál

Május Magas Vérnyomás Világnap — 3M: mérj, mozogj, monitorozz! Origo Kapocsi Judit PhD, a KardioKözpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája a hipertónia szindrómára és a kezelés lépéseire hívta fel a figyelmet.

hipertónia formája

Hipertónia szindróma: minden mindennel összefügg Magyarországon a 8,3 millió felnőtt lakosból 3,5 millióra becsülhető a magas vérnyomásban szenvedők száma, akik közül sokan nem is tudnak az állapotukról. Ennek legfőbb oka, hogy a hipertónia ritkán jár zavaró tünetekkel.

Szauder Ipoly: Magas vérnyomás, korunk népbetegsége (Mindenki Akadémiája)

Holott fontos tudni, hogy a vérnyomás számos szerv és folyamat működését befolyásolja, és ez a megállapítás fordítva is igaz: számos szerv és folyamat hatással van a vérnyomás alakulására is. A "néma gyilkosnak" is nevezett népbetegségre nagy figyelmet kell fordítani, mert sokáig tünetmentes maradhat, ám a szövődményeinek kialakulásakor már maradandó károsodással kell számolni.

Diszfunkciója az érelmeszesedés egyik korai előrejelzője.

A terápia célja a vérnyomáscsökkentés mellett a célszerv károsodások és a társbetegségek gyógyítása is. A magas vérnyomástól szenvedő beteg teljes állapotának felmérése után határozzák meg, hogy milyen kockázati csoportba tartozik és ennek megfelelően milyen kezelésre azonnali antihypertensív gyógyszeres terápia, további monitorozás, életmódbeli változtatások, egyéb rizikófaktorok [75] kiiktatása van szüksége. Mindezekről a változtatásokról kimutatták, hogy jelentősen csökkentik a hipertóniában szenvedők vérnyomását.

Május A napon fel kívánják hívni a figyelmet a sokszor rejtve maradó kór veszélyeire, a megelőzés fontosságára és lehetőségeire, a betegség kezelésének módozataira.

Ekkor szükséges a rendszeres otthoni mérés és a kivizsgálás.

hipertónia formája

Ez utóbbi magában kell, hogy foglalja a vérnyomásmérést, a laborvizsgálatokat, a 24 órás vérnyomásmérést, az EKG-t és további hipertónia formája vizsgálatokat - hangsúlyozza dr. A 24 órás Holter EKG vizsgálat segítségével otthoni, természetes körülmények között monitorozható a szív elektromos működése.

hipertónia formája

A vizsgálatot alkalmazzák többek között a szabálytalan szívműködés, szédülés, ájulás, mellkasi hipertónia formája kivizsgálása során, illetve a gyógyszeres kezelés hatásosságának mérésében is.

Ez utóbbi általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel 3 hónap alatt nem hipertónia formája elérni a célértéket, illetve hipertónia formája vérnyomásértékeknél, társbetegségek és vagy szövődmények megléte esetén. Az életmódkezelés két legfontosabb eleme a mozgás- és a táplálkozási terápia, amelyet kardiológus és életmódorvos iránymutatása mellett mozgásterapeuta és dietetikus tud optimálisan felépíteni.

hipertónia formája

Az életmód orvoslás jelentősen képes gyógyítani a különböző civilizációs betegségeket mint hipertónia formája az elhízás, cukorbetegség és a magas vérnyomáshipertónia formája a táplálkozás- és mozgásterápia eszközeivel, a gyógyszeres kezelésekkel és más gyógyító eljárásokkal együttműködve. Bármelyik elem változásával a vérnyomás is változhat — jó és rossz irányba is. Magas hipertónia formája betegeknek éppen ezért különösen fontos a rendszeres, otthoni és szakorvos hipertónia formája végzett monitorozás — ismerteti Hipertónia formája doktornő.

hipertónia formája

Forrás: KardioKözpont www.

További a témáról